To wino powstaje z winogron Nebbiolo uprawianych w Langhe. Wino zostało poddane starzeniu przez 36-40 miesięcy w dębowych beczkach i 6 miesięcy w butelce przed wydaniem. Jest to niezwykle eleganckie czerwone wino o jasnym rubinowym kolorze, delikatnym i złożonym aromatem suszonych owoców, przypraw i dzikich kwiatów.
To harmonijne i dobrze wyważone wino nadaje się szczególnie do wołowiny, kaczki, gęsi, dziczyzny i serów.
Wytwórnia win Viberti powstała na początku lat dwudziestych XX wieku, kiedy to Antonio Viberti zakupił działkę w dzielnicy Vergne w Barolo, zwanej "Al Buon Padre" wraz z sąsiednim gospodarstwem, które wyprodukowało wino w trattorii. W 1967 roku winnice przejął syn, Giovanni, z żoną, Marią, która była odpowiedzialna za restaurację prowadzoną w winnicy. Dziś w Viberti Giovanni, Claudio, najmłodszy syn, reprezentuje trzecie pokolenie, prowadząc rodzinną firmę gdzie rocznie potrafią wyprodukować 70 000 butelek.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję