Troubadour Floc Blanc de Gascogne to regionalne wino francuskie wzmacniane armaniakiem. Podobnie jak w Cognac tworzy się Pineau, tak winiarze z Gaskonii tworzą Floc. Zasada jest ta sama - fermentację młodego wina przerywa się dodając doń trzecią część armaniakiem - destylatem o mocy nie niższej niż 52% i wyprodukowanym z winogron pochodzących z tej samej winnicy co moszcz. Następnie, całość dojrzewa w dębowych beczkach przez co najmniej rok. Przepis pochodzi ze starej, wiejskiej receptury z XVI wieku, zaś od 1990 roku, na mocy dekretu państwa francuskiego, produkt jest chroniony przez kontrolowaną nazwę pochodzenia (AOC). Niezwykle aromatyczny Floc o owocowym nosie. Ujawnia nuty soczystych jabłek, pigwy i mirabelki otulonych zwiewnym akcentem wanilii i wspomnieniem suszonych owoców w tle. Podniebienie jest równie owocowe i dobrze zbalansowane, oferuje niuanse dojrzałych w słońcu brzoskwiń i karmelizowanych cytryn w połączeniu z zielonymi jabłkami i pigwą. Całość zamknięta w delikatnie kwaskową ramę.
Tradycyjnie floc serwowany jest jako aperitif lub w towarzystwie deserów, w ostatnich latach także do foie gras bądź serów (np. roquefort).
Solo podajemy w temperaturze ok. 12°C, jako dodatek do posiłków - w temperaturze ok. 5-6°C.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.