A de Aylés to kupaż gron: 35% Tempranillo, 35% Garnacha, 15% Merlot i 15% Cabernet Sauvignon uprawianych w winnicy Ayles w regionie Cariñena w Hiszpanii. Wino w kolorze głębokiej, wiśniowej czerwieni. Oferuje szeroki bukiet aromatów: począwszy od dojrzałych, czerwonych owoców, przez atrament i przyprawy, aż po subtelne, kwiatowe niuanse. W ustach pełne harmonii między bogactwem owocu a szorstkim garbnikiem oraz długim, miękkim posmakiem.
Doskonałe to przekąsek, jagnięciny i serów.
Podawać w temperaturze 13-15 °C.
Początki Pago Aylés to rok 1994, kiedy posiadłość została kupiona przez obecnego właściciela, jednakże historia winiarstwa na tym terenie jest znacznie dłuższa i sięga XII wieku, gdy teren należał do duchowieństwa. Obecnie winnica jest prestiżowym projektem, w którym pieniądze nie grają żadnej roli. Przedsięwzięcie ma na celu zaspokojenie najbardziej wyrafinowanych i wymagających gustów. Aspiruje do stworzenia najlepszych win w regionie: winnica jest kontynuatorem wielowiekowych tradycji, a jednocześnie sadzenie, zbiory, fermentacja, dojrzewanie i butelkowanie trunku odbywają się przy zastosowaniu najbardziej nowoczesnych metod. Ukoronowaniem starań i ciężkiej pracy właścicieli posiadłości jest otrzymanie w 2010 roku statusu VP (Vino do Pago) – klasyfikacji hiszpańskich win w odniesieniu do poszczególnych winnic, w przeciwieństwie do DO czy DOC, który ma zastosowanie do całego obszaru.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję