Wino to jest wytwarzane z 80% Grenache, 10% i Mourvèdre i 10% Cinsault, winogron uprawianych w Châteauneuf-du-Pape w dolinie Rodanu we Francji. Winifikacja jest prowadzona po ręcznym zbiorze winogron i następnie około 30% wina, dojrzewało w dębowych beczkach przez 18 miesięcy, podczas gdy pozostałe 70% dojrzewało wyłącznie ze stali nierdzewnej. Jest to bardzo eleganckie wino o pięknym kolorze czerwonym, delikatnym aromacie wiśni, liści laurowych, papryki i gałki muszkatołowej, bogate aromaty świeżych czerwonych owoców, czarnej lukrecji i kakao, gładkie taniny i długi i przyjemny posmak.
To dobrze zharmonizowane wino polecane jest szczególnie do dziczyzny, czerwonych mięs, wołowiny, cielęciny, ciężkich serów.
Najlepsze do spożycia: teraz i do 2028 roku.
Twórcą tego wina jest wysoko ceniony francuski enolog i winiarz, Claude Serra, który ma ponad 20- letnie doświadczenie w branży winiarskiej. Châteauneuf du Pape to bez dwóch zdań perła rodańskiego winiarstwa. Już w XII wieku wieku francuscy biskupi mieli winnice w okolicach Chateauneuf, jednak od czasów papieża Klemensa V (który urzędował już w Awinionie) zaczęła się sława win z tego obszaru a trunkowi tam produkowanemu nadano tytuł Vin du Pape.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.