Villa Molino Ferdi Bianco Veronese to 100% ręcznie zbieranych winogron odmiany Garganega uprawianych we włoskim regionie Veneto. Grona podsuszane są przez 40 dni, by zmniejszyć zawartość wody i wydobyć z nich naturalną słodycz. Metoda ta stosowana jest przy produkcji Amarone, jak i Ferdi Bianco Veronese - dlatego też trunek ten nazywany jest często „Białym Amarone”
Winogrona są następnie wyciskane i macerowane w niskiej temperaturze. Część moszczu fermentuje w dębowych beczkach a reszta w stali nierdzewnej, następnie wino pozostawia się do dojrzewania nad osadem przez 6 do 7 miesięcy w celu uzyskania pełnego smaku oraz kremowości.
Wino eleganckie, o intensywnym, żółto-złotym kolorze. W nosie odkryjemy delikatny aromat dojrzałych owoców z przewagą gruszek i moreli, przełamany nutami herbatników i kruchego ciasta, z subtelnymi niuansami kwiatów i miodu. W smaku delikatne, aromatyczne i świeże, z długim posmakiem.
Wspaniałe do makaronów, potraw z ryb i owoców morza, a także do łagodnych serów. Serwować schłodzone. Spożywać gdy jest stosunkowo młode.
Typ: białe, wytrawne
Cukier resztkowy: ok. 7 g/l
Wino pochodzi z winnicy Sartori, której historia rozpoczyna się w 1898 roku, kiedy to Pietro Sartori zakupił winnicę w celu zapewnienia stabilnych dostaw wysokiej jakości win do jego hotelu. Od tego czasu minęło ponad 100 lat, a właścicielem firmy jest już 4 pokolenie rodziny.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.