Pierwsza butelka Amarone Acinatico została wyprodukowana w 1980 roku tylko z winnic Negrar. To wino jest wytwarzane z najlepszej jakości winogron: Corvina Veronese 75% Rondinella 20% Molinara 5%, z Bessole i Cavalo, w regionie Valpolicella we Włoszech. Wino przez ok. 4 miesięcy dojrzewało w stalowych zbiornikach i następnie ok. 9-10 miesięcy w beczkach z dębu słoweńskiego. Jest to potężne, świetne wino o kolorze głębokiego granatu, delikatnym owocowym zapachu z nutami fiołków, róż i lukrecji, bogate i dobrze wyważone w smaku, jedwabiste taniny i długi, przyjemny posmak suszonych owoców.
Tradycyjnie podawać można do grillowanych mięs, pieczeni i dojrzałych serów.
Sugerujemy również w podawanie w czasie miłej rozmowy w dużych kieliszkach "włoski, typu balon", otworzyć co najmniej 2 godziny przed wypiciem.
Korzenie winiarni sięgają do pierwszych lat XX wieku, kiedy Gaetano Accordini kupił 5 akrów w miejscowości Negar w C'a Bessole, natępnie jego syn Stefano udoskonalał wina Valpolicella aż do roku 1970. Obecnie, Daniele, to kolejne pokolenie, po studiach enologicznych na Conegliano Veneto wprowadza winiarnię na wyżyny winiarstwa.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.