To wino jest produkowane z winogron Corvina Veronese 75% i Corvinone 25% w bardzo ograniczonych ilościach, wyłącznie z winogron winnicy "Il Fornetto". Wszystkie winogrona są zbierane i sortowane ręcznie, aby zapewnić doskonałą dojrzałość. Po sortowaniu, wszystkie winogrona suszone w dobrze wentylowanym pomieszczeniu przez 120 dni. Po wyciśnięciu soku i fermentacji wina leżakują 3 lata w beczkach dębowych. Amarone „Il Fornetto” jest winem o bardzo głębokim czerwonym kolorze z ciepłym, korzennym aromatem wanilii i suszonych owoców. Usta są niezwykle bogate i złożone, o silnej strukturze, zarówno pompatyczne jak i eleganckie, o bardzo długim finiszu.
Szczególnie nadaje się do dziczyzny, czerwonych mięs, makaronów i dań z ryżu oraz większości dojrzałych serów.
Korzenie winiarni sięgają do pierwszych lat XX wieku, kiedy Gaetano Accordini kupił 5 akrów w miejscowości Negar w C'a Bessole, następnie jego syn Stefano udoskonalał wina Valpolicella aż do roku 1970. Obecnie, Daniele, to kolejne pokolenie, po studiach enologicznych na Conegliano Veneto wprowadza winiarnię na wyżyny winiarstwa.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.